2018 in beeld

Werken aan een veiliger Nederland, dat is waar we voor staan, 24 uur per dag, zeven dagen in de week, 365 dagen per jaar. Samen verzetten we veel werk, in de wijken, op de weg, het water, internationaal en in de digitale wereld van internet en sociale media.

Ons werk is heel divers en dat zijn wij ook. In dit online jaarverslag doen we verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in 2018 en de resultaten die de politie behaalde.


Meer weten?

De volledige Jaarverantwoording 2018 is te vinden op www.politie.nl.


2018, een dynamisch en druk jaar voor de politie

DNA-onderzoek, cybersecurity en een terroristische aanslag

2018 was een bijzonder jaar voor de politie. Er was een grote doorbraak in het coldcase-onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen in 1998. Na een grootschalig DNA-onderzoek kwam er een ‘hit’ en werd er een verdachte opgepakt.


Ook voor de specialisten van de politie, die werken aan de digitale veiligheid (cybersecurity) in Nederland, was 2018 bijzonder. Zij namen tijdelijk een website over op het zogenoemde ‘darkweb’. Zo kon de politie undercover meekijken met alles wat zich daar afspeelde. In Nederland was er in 2018 ook een terroristische aanslag. Alerte agenten overmeesterden een 19-jarige man die op het Centraal Station van Amsterdam twee mensen had neergestoken en voorkwamen erger.


Veiligheid op Sint Maarten en plofkraak criminelen
De Nederlandse politie was ook in 2018 actief in het buitenland. Bijvoorbeeld na de orkaan Irma op Sint Maarten. Daar hielpen Nederlandse agenten de lokale agenten om het eiland veilig te houden. Dichter bij huis kon de politie verdachten van een plofkraak aanhouden. Dat lukte door internationale samenwerking met collega’s in België en Duitsland. De criminelen waren in beide landen actief en kwamen uit Nederland.